Skip to main content

Do 28. února 2022 mohou studenti posledního ročníku vysokých škol na magisterském stupni, a také čerství absolventi magisterského studia v technických, přírodovědných či ekonomických oborech zasílat přihlášky do programu stáží Young Graduate Trainee Evropské kosmické agentury.

Program Young Graduate Trainee (YGT), který je jednoletý s možností prodloužení až na 2 roky, nabízí jedinečnou možnost pracovat na inspirativních kosmických projektech v samotném centru evropské kosmonautiky na pozicích v oborech inženýrství, věda, IT či v administrativě.

Evropská kosmická agentura (ESA) každoročně vypisuje na 100 pozic YGT. Stáže probíhají ve vybraném zařízení ESA a jsou ze strany ESA financované od 2 300 EUR měsíčně.

O účast v programu se mohou ucházet občané členských, přidružených či spolupracujících zemí ESA, včetně ČR. Podmínkou k zahájení stáže je dokončení magisterského stupně studia.

Přehled aktuálně vypsaných pozic je dostupný na kariérním portálu ESA.

Krátkodobé stáže

Kromě dlouhodobých stáží YGT nabízí ESA rovněž možnost krátkodobých stáží v délce od 3 do 6 měsíců, které jsou otevřeny uchazečům v jejich posledním či předposledním ročníku magisterského studia. Nutné je, aby byl stážista po celou dobu pobytu zapsán ke studiu na vysoké škole.

Podmínky pro přijetí jsou podobné jako u programu YGT, na krátkodobých stážích stážisté dostávají příspěvek ve výši kolem 600 EUR měsíčně. Pozice jsou vypisované vždy v listopadu. Více informací je k dispozici na webových stránkách ESA.